Зеленський ввів санкції проти 26 осіб (переважно росіян) та 81 компанії. Ось список

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський ввів санкції проти 26 осіб (переважно росіян) та 81 компанії. Ось список

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію нові санкції Ради нацбезпеки і оборони проти Росії. Загалом у списку перебувають 26 осіб і 81 компанія, зокрема ті, проти яких вже вводилися санкції у 2018 році. Тепер же обмеження продовжили на 3 роки.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Санкції ввели, зокрема, проти російської державної установи «Будинок відпочинку «Прибережний» ФСБ РФ», що розташований в окупованому Криму в місті Саки.

Окрім цього, санкції ввели проти 26 осіб. Санкції передбачають блокування активів в Україні (якщо є), заборону вʼїзду та заборону виводити капітал за межі України. У списку серед інших опинились посадовці з Міністерства внутрішніх справ РФ, міграційної служби та працівники інших державних установ.

Також у списку є росіяни, яких розшукує Федеральне бюро розслідувань США (ФБР): Мінін Олексій Валерійович, Моренець Олексій Сергійович, Сотніков Олег Михайлович і Серебряков Євген Михайлович. Їх підозрюють у зламі компʼютерів антидопінгового агентства США, Всесвітнього антидопінгового агентства та інших відомств, які стали жертвами атак під час літніх Олімпійських і Паралімпійських ігор 2016 року.

Крім цього, санкції ввели проти трьох французьких депутатів — вони були спостерігачами в окупованому Криму під час голосування за поправки до Конституції Росії 1 липня 2020 року.

Санкції ввели й проти 81 компанії. Зокрема, проти низки російських ЗМІ: «Газета.ру», «Лента.ру» «Справочник Патриота», «Россия сегодня», Федерального агентства новин і ТАСС.

Також у санкційному списку кілька кримських страхових компаній («Крыммедстрах» і «Крымская первая страховая компания») та підприємств («Чорноморнафтогаз», «Кримгеология», «Чорноморнафтогаз Добування»). Санкції ввели й проти філіалів винного заводу «Масандра» у різних кримських містах.

Окрім цього, обмеження торкнулись й автомобільних, будівельних, машинобудівельних, газових та промислових компаній, а також російських державних інститутів.

Нагадаємо, що перед цим із санкційного списку достроково вилучили двох російських бізнесменів, колишніх власників російського банку Промсвязьбанк — братів Олега і Дмитра Ананьєвих. Вони стали фігурантами санкцій (номери 742 та 743 у списку) у березні 2019 року. Обмеження проти них були введені терміном на три роки.

Крім того, із санкційного списку юридичних осіб виключили «Башкірську содову компанію», яку в російських ЗМІ називають найбільшим виробником соди в Росії. Компанія потрапила до списку санкцій (номер 154) у травні торік — теж на три роки. Причини виключення їх із санкційних списків наразі не повідомляють.