Україна звернулася до Венеціанської комісії з приводу законопроєктів про Вищу раду правосуддя

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Очільник Верховної Ради Дмитро Разумков надіслав запит до Венеціанської комісії з проханням оцінити законопроєкти про Вищу раду правосуддя.

Про це йдеться в повідомленні комісії у Twitter.

«Від України надійшов запит голови Верховної Ради про надання термінового висновку щодо проєкту змін порядку обрання/призначення членів ВРП і про діяльність дисциплінарних інспекторів ВРП», — зазначили там.

  • Посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) закликали зʼїзд суддів утриматися від призначення членів Вищої ради правосуддя та членів Конституційного суду, поки не будуть встановлені прозорі процедури їх відбору. Однак на з’їзді все одно обрали чотирьох нових членів ВРП.
  • У жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про «судову реформу» Зеленського. Документ скорочує кількість суддів Верховного суду з 200 до 100 осіб. Також Рада розпустила чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і скоротила кількість її членів з 16 до 12.
  • У червні 2020 року Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміни до законів щодо судової системи. Венеціанська комісія в жовтні оцінила документ переважно позитивно, але запропонувала дуже багато змін. У Раді обіцяли прислухатися.