Премʼєр Вірменії Пашинян заявив, що піде у відставку у квітні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Премʼєр Вірменії Пашинян заявив, що піде у відставку у квітні

Valery Sharifulin / Contributor

Премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що в квітні піде у відставку зі своєї посади. Після цього у країні відбудуться дострокові вибори.

Про це він сказав на зустрічі з жителями Армавірської області, повідомляє російське видання РИА.

Пашинян додав, що його відставка потрібна для проведення позачергових парламентських виборів. До цього він виконуватиме обовʼязки глави уряду.

Напередодні премʼєр заявляв, що дострокові парламентські вибори відбудуться у Вірменії 20 червня 2021 року.

Політична криза у Вірменії спалахнула після скандалу першого заступника начальника Генштабу Збройних сил Тирана Хачатряна з премʼєром Ніколом Пашиняном — вони посперечалися через ракетні комплекси «Іскандер», які нібито «вкрай незадовільно» виявили себе у війні за Нагірний Карабах. Згодом Хачатряна звільнили.

Після цього Збройні сили Вірменії закликали премʼєр-міністра Нікола Пашиняна та його уряд піти у відставку. Премʼєр назвав цю заяву спробою воєнного перевороту і видав указ про звільнення голови Генштабу ЗС Оніка Гаспаряна, а у Вірменії почалися протести.

  • Війна в Нагірному Карабаху тривала з 27 вересня до 10 листопада 2020 року. Закінчилась тим, що сторони (Азербайджан і Вірменія) за посередництва Росії підписали угоду про припинення війни. Згідно з нею, Вірменія повернула Азербайджану території навколо Нагірного Карабаху, які були під її контролем після війни 1991—1994 років. Тепер у регіоні присутні російські військові, яких там називають миротворцями, хоча вони воювали на Донбасі та Сирії. Вірменські військові та мирне населення звідти виїхали.