«Найкращий вихід із внутрішньополітичної ситуації». Премʼєр Вірменії Пашинян оголосив дату позачергових парламентських виборів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Найкращий вихід із внутрішньополітичної ситуації». Премʼєр Вірменії Пашинян оголосив дату позачергових парламентських виборів

Mikhail Svetlov / Getty Images

Позачергові парламентські вибори у Вірменії відбудуться 20 червня.

Про це 18 березня заявив премʼєр-міністр країни Нікол Пашинян.

«20 червня цього року у Вірменії відбудуться дострокові парламентські вибори», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

За словами Пашиняна, під час зустрічі з главою фракції «Квітуча Вірменія» Гагіком Царукяном вони вирішили, що вибори є найкращим виходом із внутрішньополітичної ситуації, що склалася.

  • Політична криза у Вірменії спалахнула після скандалу першого заступника начальника Генштабу Збройних сил Тирана Хачатряна з премʼєром Ніколом Пашиняном — вони посперечалися через ракетні комплекси «Іскандер», які нібито «вкрай незадовільно» проявили себе у війні за Нагірний Карабах. Згодом Хачатряна звільнили.
  • Після цього Збройні сили Вірменії закликали премʼєр-міністра Нікола Пашиняна та його уряд піти у відставку. Премʼєр назвав цю заяву спробою воєнного перевороту і видав указ про звільнення голови Генштабу ЗС Оніка Гаспаряна, а у Вірменії почалися протести.
  • Війна в Нагірному Карабаху тривала з 27 вересня до 10 листопада 2020 року. Закінчилась тим, що сторони (Азербайджан і Вірменія) за посередництва Росії підписали угоду про припинення війни. Згідно з нею, Вірменія повернула Азербайджану території навколо Нагірного Карабаху, які були під її контролем після війни 1991—1994 років. Тепер у регіоні присутні російські військові, яких там називають миротворцями, хоча вони воювали на Донбасі та Сирії. Вірменські військові та мирне населення звідти виїхали.