Китай запровадив санкції проти США та Канади у відповідь на звинувачення в утисках уйгурів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Китай запровадив санкції проти США та Канади у відповідь на звинувачення в утисках уйгурів

U.S. Department of Agriculture / Flickr

Китай запровадив санкції проти США і Канади у відповідь на включення до санкційного переліку двох китайських можновладців, причетних до переслідування уйгурів.

Про це повідомляється на сайті Міністерства закордонних справ Китаю.

Обмеження запровадили проти голови Комісії США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) Гейл Манчин, заступника голови USCIRF Тоні Перкінса, члена парламенту Канади Майкла Чонга, а також підкомітету з міжнародних прав людини і постійного комітету із закордонних справ і міжнародного розвитку Палати громад Канади.

Вказаним особам заборонений вʼїзд на материкову частину Китаю, до Гонконгу і Макао, а громадянам і установам Китаю забороняється вести з ними справи.

Правозахисні організації заявляють, що сотні тисяч уйгурів, казахів, представників народу хуейцзу та інших мусульманських меншин у Сіньцзяні відправили в табори перевиховання. Натомість у Китаї їх називають навчальними центрами. Правозахисники стверджують, що в таких установах примусово утримують до мільйона уйгурів та інших мусульман. Після звільнення з таборів уйгури продовжують перебувати під постійним наглядом, при цьому їхня свобода пересування суворо обмежена. За даними експертів, багатьох з них примушують працювати на підприємствах іноземних компаній.

  • 22 березня Рада ЄС ввела санкції проти 11 осіб і чотирьох організацій з Китаю, Росії, Еритреї, КНДР, Лівії і Південного Судану. Санкції були запроваджені за грубі порушення прав людини. Тим, хто потрапив до списку, заборонили вʼїзд в ЄС, а їхні активи заморозять.
  • Велика Британія теж ввела санкції проти чотирьох китайських чиновників і будівельної компанії за порушення прав людини стосовно уйгурської громади в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі.