Віцеспікер Стефанчук пояснив, чому Україні варто відмовитися від переведення годинників

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Віцеспікер Стефанчук пояснив, чому Україні варто відмовитися від переведення годинників

пресслужба Верховної Ради

Віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, чому наполягає на необхідності відмовитися від переведення годинників на літній і зимовий час. Серед причин називає негативний вплив на біоритми людини.

Його коментарі наводить пресслужба парламенту.

Стефанчук нагадав, що у ніч з 27 на 28 березня Україна перейде на літній час. Він сподівається, що це останній рік, коли ідуть на такий крок.

За його словами, Національна академія наук та низка провідних медуніверситетів підтримують ідею скасування переведення годинників. Він стверджує, що економічна доцільність переходу на літній/зимовий час не доведена, а шкода — очевидна.

«У XVIII столітті рішення переводити годинник було прийняте з метою економії свічок. У XXI столітті реалії життя істотно змінилися, і говорити про якусь економію не доводиться […] Не існує досліджень, у яких було б доведено заощадження електроенергії», — наголосив Стефанчук.

Серед причин він також називає необхідність установити та закріпити на всій території України єдиний київський час. Це, наголошує він, «геополітичне завдання».

«Ми запропонували залишити київський час, оскільки 95% території України перебуває в межах єдиного часового поясу — UTC+2. Тільки Луганська та частково Донецька та Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області розташовані в інших часових поясах. Часова відмінність між ними становить 68 хвилин. У результаті на сході незадоволені літнім часом, бо світає там о 3-й годині ночі, а захід — зимовим, через який о 9-й ранку все ще темно», — пояснив Стефанчук.

За його словами, щоб усім було зручно, у тексті законопроєкту, поданому до другого читання, передбачили, що місцева влада в разі необхідності може рекомендувати час початку робочого дня.

Стефанчук також зазначив, що питання відмови від переведення годинників можна винести на всеукраїнський референдум, але вартість його проведення буде орієнтовно 2 мільярди гривень. Він вважає недоцільним витрачати такі гроші.

Віцеспікер зазначив, що до Ради передали законопроєкт про переведення часу на повторне друге читання. Документ, наголосив він, буде вдосконалено.

Зазначимо, 19 березня парламент провалив голосування за скасування переведення годинників на літній час — за віддали 212 голосів із 226 необхідних.

  • У березні 2019 року Європейський парламент підтримав ідею відмовитися від сезонного переведення годинників з 2021 року. Однак дискусії про доцільність такого кроку в ЄС тривають.
  • У жовтні 2018 року в Міністерстві економічного розвитку й торгівлі України заявили, що не мають економічного обґрунтування щорічного переходу на літній час та інформації про зменшення споживання електроенергії при цьому.
  • Зараз близько 60 країн у всьому світі продовжують щорічно переводити час на годину вперед і назад. Більшість із них — у Європі. А в деяких країнах, наприклад у США, Канаді, Мексиці та Австралії, час переводять не на всій території.