Печерський суд заблокував доступ до 12 онлайн-видань через позов фігуранта справи про розкрадання коштів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Печерський суд заблокував доступ до 12 онлайн-видань через позов фігуранта справи про розкрадання коштів

Укроборонпром

Печерський райсуд Києва виніс рішення про блокування доступу до 12 онлайн-видань за позовом колишнього керівника держпідприємтва «Спецтехноекспорту» Павла Барбула. Низка провайдерів на вимогу суду вже закрила доступ до цих сайтів.

Рішення винесла суддя Тетяна Ільєва 18 лютого.

Вона ухвалила накласти арешт на домен «Апострофу», «Главкому», «Голосу» та ще 9 онлайн-видань, і зобовʼязала провайдерів і мобільних операторів закрити до них доступ.

Сам Барбул у коментарі виданню «Громадське» пояснив, що позивався щодо закриття сайтів через те, що вони «публікували про нього неправдиву інформацію». «Хто публікував неправдиву інформацію, не надав пояснення на запит юристів, не змінив та не видалив на вимогу, не опублікував спростування, що і було досліджено судом та надано оцінку. Жодного ЗМІ там немає, тільки жовта преса», ㅡ вважає Барбул.

В «Апострофі» заявили, що блокування відбулося навіть попри те, що 10 березня старший слідчий Печерського управління поліції Василь Поплавський вказав на безпідставність претензій Барбула, який назвав опубліковану сайтами інформацію про нього «конфіденційною». У цей же день, за даними ЗМІ, слідчий закрив цю кримінальну справу через відсутність складу кримінального правопорушення.

Тим не менше, 24 березня мобільний оператор «Лайфселл» та інтернет-провайдери Triolan і «Інформаційні технології» заблокували доступ користувачів до цих сайтів.

«Судове рішення про блокування сайтів за вказівкою колишнього чиновника — це кричущий прецедент, який не має нічого спільного з дотриманням принципів свободи слова», — заявив головний редактор «Апострофу» Денис Попович.

Видання вже подало клопотання про скасування арешту на домен, у «Главкомі» заявили, що теж планують судитися.

Барбул керував «Спецтехноекспортом» в 2015—2018 роках. У березні 2019 року Барбула разом з кількома чиновниками держпідприємства затримали за підозрою у розтраті $2,2 млн (55 млн грн). Його взяли під варту, але згодом, після внесеної застави, випустили із СІЗО.

У грудні видання «Апостроф», посилаючись на відповідь Офісу генпрокуратури, писало, що на майно Барбула накладено арешт.