НАЗК склало новий адмінпротокол на Тупицького — він скасував засідання КСУ, на якому мали розглядати його проступок

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
НАЗК склало новий адмінпротокол на Тупицького — він скасував засідання КСУ, на якому мали розглядати його проступок

Конституційний суд України / Facebook

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) склало адмінпротокол на відстороненого главу Конституційного суду Олександра Тупицького. Причиною стало те, що суддя скасував засідання КСУ, на якому мали розглядати вчинений ним проступок.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Протокол склали 25 березня за ч. 1 ст. 172-7 Кодексу про адмінправопорушення, що стосується неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів.

9 березня до КСУ надійшло звернення від Державного бюро розслідувань про вчинення Тупицьким «істотного дисциплінарного проступку, грубого та систематичного нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді».

Заступник голови КСУ Сергій Головатий, який наразі виконує обов’язки керівника суду, своїм розпорядженням скликав спеціальне пленарне засідання КСУ. На засіданні мали розглянути направлення звернення ДБР на розгляд постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ.

Але Тупицький, попри своє відсторонення, незаконно скасував розпорядження Головатого про засідання. Також він скликав інше спеціальне пленарне засідання КСУ вже на іншу дату.

У НАЗК, пояснюючи суть порушення, наголосили, що, маючи реальний конфлікт інтересів, Тупицький не повідомив про це КСУ.

Це вже третій адмінпротокол, складений на Тупицького. 26 березня мало відбутися засідання суду з розгляду двох попередніх протоколів. Однак Тупицький не зʼявився на засідання і суд не зміг розглянути справу.