Перехід на літній час: Україна переведе стрілки годинників 28 березня

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Перехід на літній час: Україна переведе стрілки годинників 28 березня

Jaelynn Castillo / Unsplash

У ніч із суботи на неділю, 28 березня, жителі України о 03:00 переведуть стрілки своїх годинників на одну годину вперед.

Таким чином, Україна перейде на літній час, і людям доведеться вставати раніше.

Перехід на літній і зимовий час регламентується постановою Кабінету міністрів, ухваленою в 1996 році.

Згідно з документом, до переходу на зимовий час у жовтні українці будуть жити в часовому поясі UTC +3.

  • За кілька тижнів до «повернення» літнього часу в Україні знову відновилася дискусія про відмову від практики переведення стрілок щопівроку. Приводом став законопроєкт віцеспікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, який пропонував залишити в Україні зимовий час (UTC +2) і не переходити на літній. Однак документ не підтримала Рада — за віддали 212 голосів при 226 необхідних.
  • Раніше відмову від переходу на літній час підтримав профільний комітет парламенту та депутати, які проголосували за законопроєкт Стефанчука в першому читанні.
  • У березні 2019 року Європейський парламент підтримав ідею відмовитися від сезонного переведення годинників з 2021 року. Але дискусії про доцільність такого кроку в ЄС тривають.
  • У жовтні 2018 року в Міністерстві економічного розвитку й торгівлі України заявили, що не мають економічного обґрунтування щорічного переходу на літній час та інформації про зменшення споживання електроенергії у зв’язку з цим.
  • Зараз близько 60 країн у всьому світі продовжують щорічно переводити час на годину вперед і назад. Більшість із них — у Європі. А в деяких країнах, наприклад у США, Канаді, Мексиці та Австралії, час переводять не на всій території.