Офіс генпрокурора оголосив підозру трьом членам партії Медведчука у сприянні окупації Криму. Хто вони?

Автори:
Олег Панфілович, Оксана Коваленко
Дата:
Офіс генпрокурора оголосив підозру трьом членам партії Медведчука у сприянні окупації Криму. Хто вони?

Синиця Олександр / УНІАН

Офіс генерального прокурора оголосив про підозру трьом членам партії «Український вибір — Право народу», головою якої є нардеп від ОПзЖ Віктор Медведчук.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Їх підозрюють в організації та проведенні незаконного «референдуму» на тимчасово окупованій території півострову Крим. Підозру оголошено за статтями про державну зраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Джерела «Бабеля» у правоохоронних органах повідомили, що йдеться про Олександра Синявського (керівник однієї з філій «Українського вибору» у Севастополі), Івана Комелова (спочатку керівник філії, пізніше — очільник Севастопольської організації «Українського вибору») й Олександра Слюсаренка (керівник підрозділу «Українського вибору» в одному з районів Сімферополя).

Двоє підозрюваних були керівниками ініціативних груп партії та входили до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя». Один з підозрюваних очолював територіальний підрозділ «самооборони», інший був керівником її окремого підрозділу — «Слов’янський щит». Вони виконували протиправні накази «ватажків» формування, а також брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим, зокрема як «спостерігачі на дільницях» у складі незаконних виборчих комісій. Також підозрювані охороняли дільниці й безперешкодне проведення «референдуму» в Севастополі.

Один із керівників підрозділу громадського руху «Український вибір», який теж діяв у Севастополі, за даними правоохоронців, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Росією та незаконного «референдуму». Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний закликав до зміни меж території та державного кордону України й до розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України. Підозрювані були нагороджені представниками держави-окупанта медалями «За повернення Криму».

  • 25 березня СБУ проводить обшуки у Дніпрі та Києві в рамках розслідування дій представників «Українського вибору» та їхньої можливої ​​участі в анексії Криму Росією. В СБУ стверджують, що УВ досі керує прихильниками у Криму.
  • В «Опозиційній платформі — За життя» відреагували на обшуки СБУ в офісах партії «Український вибір — Право народу» Віктора Медведчука. Дії силовиків назвали «політичною репресією» і «залякуванням» з боку президента Володимира Зеленського.