Зеленський підписав закон, що звільняє виробників вакцин проти коронавірусу від відповідальності за побічні ефекти

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зеленський підписав закон, що звільняє виробників вакцин проти коронавірусу від відповідальності за побічні ефекти

Офіс президента України / Facebook

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який звільняє виробників вакцин проти коронавірусу від відповідальності за побічні ефекти.

Про це повідомляє пресслужба президента.

У разі настання таких наслідків держава виплачуватиме компенсацію у порядку, встановленому Кабінетом міністрів. Крім того, цей документ дає Україні можливість отримати за програмою механізму COVAX вакцини провідних виробників.

Після державної реєстрації вакцин або інших препаратів проти COVID-19 Міністерство охорони здоровʼя за рішенням Кабміну має право закупати вакцини та препарати проти коронавірусу. Закон діятиме протягом чотирьох років.

  • 19 березня Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає звільнення виробників вакцин від відповідальності, а також державну компенсацію шкоди, яка може бути завдана внаслідок вакцинації від коронавірусу.
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.