Робот Софія створила серію малюнків, зокрема автопортрет. Їх продали на аукціоні за мільйон доларів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Робот Софія створила серію малюнків, зокрема автопортрет. Їх продали на аукціоні за мільйон доларів

Web Summit / Flickr

Робот Софія, що виглядає як жінка та копіює людську міміку та емоції, намалювала автопортрет. Інтерпретацію власної зовнішності робота продали на аукціоні у вигляді криптоарту — у форматі NFT — за $688 тисяч. Крім того, на тому ж майданчику продали багато інших витворів Софії, повідомляє CNN.

Робота, названа «Створення Софії», була створена у співпраці з художником Андреа Боначето, який займається інвестиціями в криптовалютні проєкти. Він намалював портрет робота, який обробила її нейромережа. Потім Софія намалювала власну інтерпретацію цього зображення.

Софія, розроблена гонконгською фірмою Hanson Robotics, здобула всесвітньої слави завдяки здатності підтримувати розмову, реалістичним рухам і складній міміці. З 2016 року вона періодично з’являється на ток-шоу та конференціях, а в Саудівській Аравії їй навіть подарували громадянство.

Акт творчості робота був побудований на її власних рішеннях, зроблених без участі людини, як повідомив аукціонний майданчик Nifty Gateway, що продав її витвір.

Робота має вигляд 12-секундного кліпу, який демонструє перетворення портрета, зробленого Боначето, в інтерпретацію малюнка Софією. Оригінальну картину робота додали до цього ж лота.

Однак «Створення Софії» був не єдиним витвором робота, проданим на аукціоні. Серед інших — портрети людей, які брали участь у розробці Софії, зокрема засновника Hanson Robotics Девіда Хенсона та дослідника штучного інтелекту Бена Гертцеля.

Автопортрет робота був у одному екземплярі, однак інші малюнки мали по 30 копій, по $2 500—$3 000 за кожну. Загалом аукціон продав витвори Софії на суму в мільйон доларів.

Покупець «Створення Софії» — криптохудожник на прізвисько «888» — написав у Twitter, що придбавши, відчув «мурашки».

«Я теж, ми справді мали зв’язок! Ваша робота дуже надихала на багатьох рівнях, тому я хочу ще трохи подумати над її значенням. Незабаром поділюсь», — відповіла йому Софія.

Попри всесвітнє визнання та захоплення робот Софія не є роботом у прямому сенсі цього слова. Як зазначали у виданні Qartz, аналіз вихідного коду Софії свідчить, що вона — скоріше чат-бот, який має обличчя, аніж андроїд з інтелектом, подібним до людського.

Дослідники проблем штучного інтелекту не схвалюють перебільшення стосовно Софії, яку подекуди уявляють як дійсно штучну людину. Розробники погоджуються з критикою, але вважають важливою демонстрацію можливостей нейромереж та робототехніки, оскільки чат-бот, який вміє зображувати емоції та рухати частинами тіла створює враження, що штучний інтелект реальний і десь поруч.

  • Hanson Robotics планує в першій половині 2021 року почати масовий випуск роботів, у тому числі людиноподібного робота Софії. Дослідники вважають, що пандемія відкриє нові можливості для індустрії робототехніки.
  • У 2018 році робот Софія відвідала Київ, де зустрілася з посадовцями та журналістами, а також підписала меморандум про співпрацю із Державним агентством з питань електронного врядування щодо розвитку робототехніки та штучного інтелекту.
  • Американський художник Майк Вінкельман на прізвисько Біпл продав на аукціоні Christieʼs колаж з пʼяти тисяч малюнків за $69 мільйонів — це найдорожчий NFT-токен, який продали з аукціону.