Опитування: 70% українців вважають коронавірус штучно створеним вірусом. Але половина готова вакцинуватися

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Понад 70% українців вважають, що коронавірус було створено штучно. На їхню думку, це зробили, щоб зменшити кількість населення, або ж вірус виник унаслідок наукового експерименту.

Про це йдеться в опитуванні групи «Рейтинг» за 18—19 березня 2021 року.

Лише 19% опитаних зазначили, що вірус виник природним шляхом. Найбільше таких серед молоді 18—29 років.

Водночас 37% українців зазначили, що лояльно ставляться до вакцинації від коронавірусу, а 41% — критично. Тоді як вакцинацію дітей від інших захворювань підтримують 89% опитаних і лише 8% виступають проти.

Загалом 47% українців готові вакцинуватися від коронавірусу, якщо це буде безкоштовно. Кількість охочих зростає до 57%, якщо держава погодиться застрахувати їх від побічних реакцій.

Натомість серед українців існує масова недовіра до вакцини з Індії Covishield. Нею готові вакцинуватися лише 27% опитаних. Найголовнішими бар’єрами до вакцинації українці називають недовіру до вакцини, яка наразі завезена до України, а також страх перед побічними ефектами.

За шкалою від 1 до 5 українці оцінили перебіг вакцинації в Україні на рівні 2,3. Також 46% з них вважають, що відповідальним за вакцинацію є міністр охорони здоров’я.

Загалом же 74% українців вважають, що сам вірус є більш небезпечним, аніж вакцина від нього, а 71% вірять, що масова вакцинація населення у світі допоможе зменшити поширення хвороби і перемогти пандемію.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1 500 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing — телефонні інтервʼю з використанням компʼютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%. Терміни проведення: 18—19 березня 2021 р.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія».
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.