«Це маніпуляція». Мер Кличко відреагував на прохання маршрутників заборонити їм працювати під час локдауну

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Це маніпуляція». Мер Кличко відреагував на прохання маршрутників заборонити їм працювати під час локдауну

Скакодуб Андрій / POOL / УНІАН

Прохання Асоціації перевізників Києва та Київської області офіційно заборонити роботу маршруток через великі збитки перевізників у зв’язку з запровадженими карантинними обмеженнями є маніпуляцією.

Про це заявив мер міста Віталій Кличко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Це близько до маніпуляції — забороніть, будь ласка, нам працювати, бо ми маємо збитки. Наразі весь комунальний транспорт в місті Києві — дотаційний, він не прибутковий. Приватні ж маршрутки — це транспорт приватних перевізників. Вони повинні вирішувати на свій власний розсуд [чи працювати їм]. А [вимагати] забороніть, будь ласка, мені, тільки в цьому випадку я не зможу возити — це маніпуляція!» — сказав він.

За словами Кличка, нині 100% тролейбусів, трамваїв та автобусів перебуває на маршрутах, тому громадяни мають користуватися громадським транспортом лише у разі крайньої потреби, щоб ті, хто працює у сфері критичної інфраструктури, могли доїхати на роботу.

«Я звертаюсь до всіх роботодавців: за можливості, зробіть так, щоб співробітники або пішли у відпустки, або мали можливість працювати дистанційно. Зараз працюють винятково підприємства критичної інфраструктури — ті, що забезпечують життєдіяльність міста», — зазначив мер Києва.

Водночас Кличко не виключає, що рух громадського транспорту в столиці можуть обмежити.

  • Раніше в Асоціації перевізників Києва та Київської області заявили, що планують просити столичну владу заборонити їм працювати, оскільки запроваджені через локдаун обмеження не дають змоги покрити витрати на перевезення пасажирів.
  • У Києві з 20 березня ввели тритижневий посилений карантин (до 9 квітня). Не працюватимуть ТРЦ і установи культури; кафе і бари зможуть працювати тільки навинос, а школи перейдуть на дистанційне навчання.
  • Попри запровадження обмежень, столична влада поки не зупинятиме роботу громадського транспорту — наземного і метрополітену, але він працюватиме з суворим дотриманням санітарних норм.
  • У Києві можуть знову ввести спеціальні перепустки для проїзду в громадському транспорті, якщо кількість хворих на коронавірус продовжить зростати.