На виборах ректора КНУ імені Тараса Шевченка переміг професор Бугров

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

На виборах ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка перемагає проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров.

Про це повідомляє студентський парламент КНУ у своєму Telegram.

У другому турі Бугров змагався з іншим проректором — Олександром Рожком. Згідно з попередніми даними голосування, Бугров отримав 74,31%, а Рожко — 12,93%.

«Вітаємо з перемогою та сподіваємося на плідну співпрацю зі студпарламентом на благо студентів. Згідно з законом, повноваження ректора передаються близько місяця», — повідомили у студпарламенті КНУ.

Володимир Бугров народився у 1967 році в Тернопільській області. Закінчив місцеву школу і в 1984 році вступив на відділення філософії філософського факультету тодішнього КНУ.

У 1991 році вступив до аспірантури, а в 1995—1998 роках працював асистентом на кафедрі філософії та методології науки філософського факультету КНУ. З 1998 до 2009 року був заступником декана з наукової роботи, а після цього став проректором з науково-педагогічної роботи КНУ. Отримав звання професора у травні 2014 року.

  • Колишній голова Верховної Ради України Володимир Литвин програв вибори ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Він посів четверте місце із результатом близько 4% голосів. Лідерами голосування стали проректори КНУ Володимир Бугров та Олександр Рожко — вони набрали відповідно близько 44% і 15%.
  • 5 грудня 2020 року у другому турі виборів ректора найбільше голосів отримав Володимир Бугров — проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат філософських наук. Бугров набрав 1 839 голосів (47,59%). А його опонент — директор Інституту геології Сергій Вижва — 450 голосів (11,65%).
  • За статутом КНУ та постановою уряду, переможцем у другому турі вважається кандидат, який набрав понад 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні (Бугров набрав 75,6% голосів). Однак за законом «Про вищу освіту» Міносвіти має право укласти контракт строком на 5 років з «особою, яка набрала понад 50% голосів осіб, які мають право брати участь у виборах» (у цьому випадку Бугров набрав 47,59% голосів). Таким чином, виникла суперечність між законом, постановою уряду і статутом КНУ. Через це Раді довелося внести зміни в закони, а МОН призначив нові вибори.