Володимир Литвин програв вибори ректора КНУ імені Тараса Шевченка

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Володимир Литвин програв вибори ректора КНУ імені Тараса Шевченка

Сироткіна Анастасія / УНІАН

Колишній голова Верховної Ради України Володимир Литвин програв вибори ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Він посів четверте місце із результатом близько 4% голосів.

Про це повідомляє українська служба BBC.

За її даними, лідерами голосування стали проректори КНУ Володимир Бугров та Олександр Рожко — набрали відповідно близько 44% і 15%. Хто з них очолить виш, стане відомо після другого туру.

Нагадаємо, що вибори нового ректора проводять через те, що повноваження нинішнього виконувача обовʼязків ректора Леоніда Губерського, який працював на цій посаді із жовтня 2015 року, закінчилися. Губерський кілька разів потрапляв у скандали, зокрема, щодо звинувачень у корупції. Свого часу його декларацію навіть перевіряло НАЗК і виявило там недостовірні дані на суму близько 40 тисяч гривень. Також у 2011 році Губерський був одним із підписантів так званого «листа десятьох» — листа від представників інтелігенції на підтримку політики тодішнього президента Віктора Януковича.

  • 5 грудня 2020 року у другому турі виборів ректора найбільше голосів отримав Володимир Бугров — проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат філософських наук. Бугров набрав 1 839 голосів (47,59%). А його опонент — директор Інституту геології Сергій Вижва — 450 голосів (11,65%).
  • За статутом КНУ та постановою уряду, переможцем у другому турі вважається кандидат, який набрав більше за 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні (Бугров у цьому випадку набрав 75,6% голосів). Однак, за законом «Про вищу освіту» Міносвіти має право укласти контракт строком на 5 років з «особою, яка набрала понад 50% голосів осіб, які мають право брати участь у виборах» (у цьому випадку Бугров набрав 47,59% голосів). Таким чином, сталася суперечність між законом та постановою уряду і статутом КНУ.