У Дубаї за понад $60 мільйони продали найбільшу картину у світі. Кошти підуть на потреби дітей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Дубаї за понад $60 мільйони продали найбільшу картину у світі. Кошти підуть на потреби дітей

humanity-inspired.com

В Об’єднаних Арабських Еміратах продали найбільшу картину у світі, що одночасно стала й однією з найдорожчих, яку колись купували з молотка, — її ціна перевищила $60 мільйонів. Площа полотна британського художника Саші Джафрі дорівнює чотирьом баскетбольним полям — це понад півтори тисячі квадратних метрів.

Про долю картини «Подорож людства» пише CNN.

humanity-inspired.com

Джафрі почав працювати над картиною, щоб якомога дорожче її продати та передати отримані кошти на потреби дітей, постраждалих від пандемії коронавірусу.

Художник розділив полотно на 70 частин, які планував продати окремо та зібрати близько $30 мільйонів, однак на благодійному аукціоні в Дубаї йому запропонували вдвічі більше.

Велетенську картину купив місцевий бізнесмен Андре Абдун, який заплатив за неї $62 мільйони.

Таким чином, «Подорож людства» поступилась лише роботам найдорожчого кітчевого художника Джеффа Кунса і цифрового митця Майкла Вінкельмана, відомого на прізвисько «Біпл» — його останню NFT-картину продали на Christieʼs за $69 мільйонів.

Кошти, які Джафрі отримав від продажу своєї велетенської картини, надійдуть до фондів ООН — ЮНІСЕФ і ЮНЕСКО та Global Gift Foundation, що допомагає дітям і жінкам у скруті, і Dubai Cares, який працює над покращенням дитячої освіти у країнах «третього світу».

«Я мав бачення про воззʼєднання нашої розбитої планети через сердця, розуми й душі дітей світу. Я відчуваю, що сьогодні ми підійшли на крок ближче до досягнення цієї мети завдяки Андре», — прокоментував художник долю своєї картини.

humanity-inspired.com

Робота Джафрі побила рекорди як найбільша у світі — митець працював над нею в бальній залі одного з готелів у Дубаї з початку торішнього локадуну в ОАЕ.

«Я застряг у Дубаї та хотів створити щось пронизливе, щось таке, що мало б якесь значення», — говорив художник торік, коли його робота ще не була завершена.

Джафрі знадобилося 7 місяців, щоб створити картину з абстрактних мазків і крапель у стилі, який він називає «магічний реалізм». Полотно було розділене на чотири частини, присвячені душам Землі, природи, людства й Всесвіту.

humanity-inspired.com

Художник, який навчався в елітному Ітонському коледжі разом з принцом Вільямом, також закликав дітей з усього світу надіслати йому свої малюнки на тему об’єднання, розділення та ізоляції протягом пандемії.

«Для нас, дорослих, це важко. Ми виявили, що останні п’ять місяців були дуже складними, дуже заплутаними, дуже розчаровуючими й досить лячними. Але уявіть, як себе почуває чотирирічна дитина», — сказав Джафрі, який згодом об’єднав дитячі малюнки зі своєю картиною.

humanity-inspired.com

  • Знаменитий вуличний художник Бенксі з Великої Британії продав на аукціоні свою роботу Game Changer («Той, хто змінює правила гри»), що зображує дитину, яка бавиться з лялькою медсестри наче з фігурою супергероя. Виручені 14 мільйонів фунтів митець передасть на потреби британської медицини.
  • Американський журнал Time продає три свої обкладинки у вигляді NFT-токена, одну з яких створили спеціально для аукціону. Перший лот — обкладинка 1966 року Is God Dead? («Бог мертвий?»), яка стала першою в історії журналу лише з одним текстом. Вона викликала дискусію серед читачів, а редакція отримала від них 3 421 лист.