У Вірменії скасували воєнний стан — його запроваджували через бойові дії в Нагірному Карабаху

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi / YouTube

Парламент Вірменії в середу скасував режим воєнного стану, введений у країні через поновлення 27 вересня минулого року бойових дій в Нагірному Карабаху.

Про це пише Deutsche Welle.

Ініціативу внесли опозиційні партії. За зняття воєнного стану проголосували 118 депутатів, 1 проголосував проти, 1 утримався.

Опозиція наполягала на скасуванні воєнного стану тричі — починаючи з 10 листопада, коли було підписано тристоронню з Азербайджаном і Росією заяву про припинення бойових дій. Проте влада щоразу відкладала ініціативу опозиції, побоюючись, що вона вимагає скасувати воєнний стан, щоб оголосити вотум недовіри премʼєр-міністру Ніколу Пашиняну.

На думку опозиції, необхідність воєнного стану вичерпала себе, адже війна закінчилася. Зараз, коли є домовленість про проведення 20 червня позачергових виборів до парламенту, воєнний стан може серйозно обмежити права опозиції та демократію у країні — на думку опозиції, у таких умовах неможливо вести агітаційну кампанію, зустрічатися з виборцями та проводити вибори.

  • Війна в Нагірному Карабаху тривала з 27 вересня до 10 листопада 2020 року. Закінчилася тим, що сторони (Вірменія і Азербайджан) за посередництва Росії підписали угоду про припинення війни. Згідно з нею, Вірменія повернула Азербайджану території навколо Нагірного Карабаху, які були під її контролем після війни 1991—1994 років. Тепер у регіоні присутні російські військові, яких там називають миротворцями, хоча вони воювали на Донбасі та в Сирії. Вірменські військові та мирне населення звідти виїхали.