Дослідження: Немовлята уважніше слухають сюсюкання, аніж дорослий тон — незалежно від мови

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Дослідження: Немовлята уважніше слухають сюсюкання, аніж дорослий тон — незалежно від мови

Jenean Newcomb / Unsplash

Немовлята із більшою цікавістю слухають дитячий лепет, аніж дорослий тон — незалежно від мови, яку вони чують вдома.

Про це йдеться у дослідженні, яке проводили 17 лабораторій на чотирьох континентах — у Канаді, США, Європі, Австралії та Сінгапурі. У дослідженні взяли участь 333 двомовних і 385 одномовних дітей у віці від шести до 15 місяців.

У той час як попереднє дослідження показало, що одномовні немовлята надають перевагу дитячому лепету, нове дослідження показало, що це також стосується двомовних немовлят.

У ході дослідження виявили, що діти у віці шести місяців можуть розрізняти мови навколо себе. Кожному немовляті програвали короткі записи розмови мами — з використанням дитячої інтонації або у стилі дорослих. Науковці перевіряли, як довго діти слухають запис. Виявилось, що сюсюкання сприймають уважніше за дорослий тон — навіть тією мовою, яку вони не знають.

«Чим більше вони були знайомі з мовою, тим більше їм подобалася сюсюкання нею», — додала Кріста Баєрс-Хайнлайн, головний дослідник і доцент психології Університету Конкордія.

Дослідження також показало, що з дітьми треба розмовляти двома мовами. Хоча деякі батьки стурбовані тим, що дитина, яка чує дві мови, вчасно не почне говорити (через плутанину), науковці заявили, що двомовні діти розвиваються «як треба». Рівень розвитку у одно- та двомовних дітей однаковий. Двомовність науковці називають «безпрограшним варіантом».

Загалом дослідження говорить про те, що «дитяча» мова більш приваблива для немовлят, навіть якщо вони не знайомі з мовою, якою з ними сюсюкають.