Дослідження: Через погане харчування діти з країн Азії нижчі на 20 см за дітей з Європи

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Діти шкільного віку з країн, де існує проблема голоду, можуть бути на 20 сантиметрів нижчими за дітей з більш розвинених країн, де немає проблем із харчуванням. Наприклад, у 2019 році найвищі 19-річні хлопці жили в Нідерландах (183,8 см), а найнижчі — в Азії, у країні Східний Тимор (160,1 см).

Про це йдеться в науковому журналі The Lancet, цитує BBC.

Дослідники виявили, що у 2019 році в середньому діти та підлітки в Північно-Західній і Центральній Європі (наприклад, в Нідерландах і Чорногорії) були найвищими у світі. Тим часом 19-річні, які в середньому були найнижчими, жили в Південній і Південно-Східній Азії, Латинській Америці та Східній Африці.

Науковці говорять, що відстеження змін росту і ваги дітей в усьому світі та з плином часу важливо, оскільки вони можуть відображати якість доступного харчування і те, наскільки здоровим є середовище для молодих людей. Команда проаналізувала дані понад 65 мільйонів дітей і підлітків (від 5 до 19 років) з понад двох тисяч досліджень за період з 1985 до 2019 року.

Аналіз показує, що у 2019 році:

  • у середньому 19-річні хлопці в Лаосі були такого ж зросту (162,8 см), що і 13-річні в Нідерландах.
  • У 19 років дівчата з Гватемали, Бангладеш, Непалу і Східного Тимору були того ж середнього зросту, що і 11-річні нідерландські дівчата (близько 152 см).
  • Найбільше поліпшення середнього зросту дітей за останні 35 років виявили в Китаї та Південній Кореї.
  • У багатьох країнах Африки на південь від Сахари середній зріст не змінився або зменшився з 1985 року.

У дослідженні також вивчали Індекс маси тіла (ІМТ) дітей — показник, який допомагає визначити, чи відповідає вага людини її зросту. Дослідники виявили, що підлітки старшого віку з найбільшим ІМТ жили на островах Тихого океану, на Близькому Сході, у США та Новій Зеландії. Тим часом 19-річні підлітки з найнижчим ІМТ жили у країнах Південної Азії, таких як Індія і Бангладеш.

За оцінками дослідників, різниця між країнами з найнижчим і найвищим ІМТ в дослідженні становила приблизно 25 кг. У деяких країнах діти досягли здорового ІМТ до пʼяти років, але до 19 років вони, імовірно, набирали надмірну вагу.

Хоча дослідники визнають, що генетика грає важливу роль у зрості та вазі дітей, вони кажуть, що коли справа доходить до здоровʼя всього населення, харчування і навколишнє середовище є ключовими. Вони також стверджують, що у країнах глобальна політика харчування орієнтована переважно на дітей молодше пʼяти років, але треба нприділяти увагу й дітям середнього і старшого віку.

Доктор Андреа Родрігес Мартінес з Імперського коледжу Лондона сказала, що результати дослідження повинні мотивувати країни зробити продукти та харчування більш доступними, наприклад, знизити ціни на харчі або зробити у школах безкоштовне харчування й видавати талони на продукти для дітей з бідних сімей.

Професор Алан Дангур з Лондонської школи гігієни і медицини сказав, що це унікальний і потужний аналіз: «Уперше цей глобальний аналіз був сфокусований на зрості дітей шкільного віку та підлітків і виявив, що уряди всього світу роблять недостатньо для того, щоб діти вступили в доросле життя з міцним здоровʼям».