Колишній перший заступник генпрокурора Чумак назвав справу Шеремета політично вмотивованою. І пояснив чому

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Колишній перший заступник генпрокурора Чумак назвав справу Шеремета політично вмотивованою. І пояснив чому

Facebook / Віктор Чумак

Колишній перший заступник генерального прокурора Віктор Чумак назвав справу про вбивство журналіста Павла Шеремета політично вмотивованою. Окрім цього, він переконаний, що присутність на брифінгу президента та міністра — це певний тиск на прокуратуру та суд.

Про це він заявив в інтервʼю виданню «Тиждень».

Чумак розповів, що брифінг організував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. На нього запросили президента Володимира Зеленського та тодішнього генерального прокурора Руслана Рябошапку.

«Тепер, на сьогоднішній день здається точно, що ця справа політично вмотивована. Бо той брифінг тисне на Авакова, на Зеленського і на Рябошапку. Аваков робитиме все можливе, аби довести цю справу до обвинувального вироку. У своїх нещодавніх заявах він заявив, що переконаний, що вони винні. Само собою, що коли президент після цього заявив, що якщо це не підтвердиться, то будуть покарані. Хто? Аваков? Рябошапка вже покараний, він не генпрокурор. Аваков поки що міністр внутрішніх справ. І тоді якісь дії мають бути від президента», — пояснив Чумак.

Також він розповів, що присутність і публічні висловлювання перших осіб держави на брифінгу — це тиск на суд і прокуратуру.

«Правильно кажете, з огляду на нашу дійсність, що наші суди й наша прокуратура працюють під страхом політичного й адміністративного тиску. Без сумніву. Не можуть політики брати участь в таких брифінгах», — додав колишній заступник генпрокурора.

Окрім цього, він перерахував неточності у справі Шеремета: «Експертиза зроблена на незатвердженій методиці, цього достатньо, аби доказ був визнаний недопустимим. [...] Далі неспівпадіння зросту й ходи і таке інше. Те, що я бачив, докази умовно допустимі. Але я не готовий це коментувати, бо я не всередині справи. Ви теж правильно сказали, що там був брифінг, який задав політично-вмотивований тон».

Також Чумак розповів, що 3 лютого 2020 року підписав постанову про продовження досудового розслідування справи, хоч він і не був заступником генпрокурора, який курирував поліцію, і не був у групі прокурорів справи. Проте у той день, коли треба було продовжити розслідування, генерального прокурора не було на місці, а міг продовжити або він, або перший заступник Віталій Касько.

Чумак на запитання про те, чому він вирішив продовжити розслідування, а не закрити справу через відсутність доказів, відповів, що необхідно було ще провести експертизи та дослідити факти.