Рябошапка про нестикування у справі Шеремета: До суду передавали вже за іншого генпрокурора, чому ви питаєте в мене?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Колишній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що справу про вбивство журналіста Павла Шеремета до суду передали вже за іншого керівника Офісу генпрокурора. Але на першому етапі слідчий заявляв про «достатню» кількість доказів.

Про це Рябошапка розповів в інтервʼю «Бабелю».

«Справу до суду передавали вже за іншого генпрокурора, чому ви питаєте в мене? На першому етапі слідчий визнав, що доказів достатньо, і робота пішла. Через три місяці мене звільнили. Тоді я говорив, що доказів, щоб передати справу до суду, недостатньо: прокурори вивчили справу, сказали, що слідство має додатково з’ясувати певні обставини. Я не бачив матеріалів, які передали до суду», — відповів він на запитання, чи не поквапилася прокуратура з обвинуваченням.

Разом з тим Рябошапка, відповідаючи на запитання, чи був він знайомий з матеріалами справи, коли йшов на пресконференцію, зазначив, що тоді нібито була «сукупність доказів, на підставі яких можна було розпочати кримінальне переслідування, перевірити обставини, про які говорив слідчий».

«В інший спосіб, згідно із законом, це неможливо зробити. З іншого боку, мені не зовсім зрозуміло, чому Антоненку не змінили запобіжний захід на такий, що не повʼязаний з увʼязненням. На цій стадії провадження немає процесуальних ризиків і загроз», — додав Рябошапка.

Також він відкидає, що формулювання про «арійську расу» у підозрі фігурантам справи з’явилося, аби через звинувачення підозрюваних у нібито підтримці нацизму у справу не втручалися західні партнери.

«Я не підписував цю підозру, там працювали слідчі з прокурорами. На початку слідчі поліції вважали, що саме таким був мотив. Тоді було достатньо доказів, щоб почати першу фазу кримінального переслідування. А під час розслідування думка слідства щодо мотивів могла змінитися. Я впевнений, що це не було пов’язано з тим, щоб сформувати негативну думку західних партнерів щодо цієї історії», — наголосив Рябошапка.