Болгарія вислала двох російських дипломатів через шпигунський скандал

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство закордонних справ Болгарії оголосило двох російських дипломатів персонами нон грата і дало їм 72 години на те, щоб покинути країну.

Про це повідомляє телеканал bTV, посилаючись на заяву відомства.

Болгарська влада ухвалила таке рішення після шпигунського скандалу — у Софії оголосили про викриття мережі російських агентів.

У посольстві Росії в Софії вже відреагували на рішення, заявивши, що «цей черговий безпідставний демарш болгарської влади не сприятиме подальшому вибудовуванню конструктивного російсько-болгарського діалогу». У посольстві додали, що Росія «зберігає за собою право» на відповідні заходи.

Нагадаємо, у Болгарії 19 березня під час спецоперації затримали двох службовців військової розвідки, підозрюваних у шпигуванні на користь Росії. За даними Генпрокуратури, вони вербували людей, які володіли інформацією, пов’язаною з Євросоюзом і НАТО. Керівником шпигунської групи був колишній високопосадовець військової розвідки Болгарії. До організації також входила дружина одного із затриманих, яка мала подвійне громадянство — Болгарії та Росії. Загалом у справі шестеро підозрюваних.

Премʼєр-міністр Болгарії Бойко Борисов, коментуючи справу, наголосив, що влада змушена «вчергове» оголошувати персонами нон грата російських дипломатів. Він також звернувся до російської влади: «Знову хочу закликати їхніх [дипломатів] керівників: припиніть шпигувати в Болгарії».

  • У грудні 2020 року Генпрокуратура Болгарії звинуватила чергового російського дипломата в тому, що він з 2017 року збирав дані про кількість і дислокацію американських військових під час спільних навчань із Болгарією. Йому дали 72 години на те, щоб покинути країну.