У Норвегії побудують перший у світі тунель для кораблів. Він обійдеться у $330 мільйонів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Норвегії у 2022 році почнеться будівництво першого у світі тунелю для кораблів, що обійдеться державі приблизно у 2,8 мільярда норвезьких крон ($330 мільйонів).

Про це пише CNN.

Проєкт Stad Ship Tunnel був включений до Національного транспортного плану ще у 2013 році, а почати будівництво планували у 2020 році, однак проєкту довелося пройти додатковий аудит. Тепер же всі документи і дозволи на будівництво отримано. Роботи почнуть у 2022 році (підготовку — у цьому) і планують закінчити через 3—4 роки.

Тунель побудують у найвужчій частині гірського півострова Стад, щоб кораблі могли проходити його без ризику потрапити у шторм. Stad Ship Tunnel звʼяже два фьорди і пройде під горою заввишки понад 300 метрів. Під час будівництва баржам доведеться вивезти близько 3 мільярдів кубометрів твердих гірських порід.

Скриншот

Проєкт має збільшити економічний потенціал регіону. Стад щодоби оминають не менше 20 кораблів, але через сильні вітри і потужні течії їм доводиться стояти у заторах, чекаючи сприятливої погоди. Тунель прискорить процеси морської логістики та залучить нові судноплавні компанії. Рух у тунелі буде одностороннім — напрямок мінятимуть щогодини.