На Фарерських островах побудували авторозвʼязку на дні океану. Це перший подібний проєкт у світі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На Фарерських островах завершили будівництво першої в світі автомобільної розвʼязки на дні Атлантичного океану. Обʼєкт, який будували три роки, є частиною підводного 11-кілометрового тунелю — його відкриють 19 грудня.

Про це пишуть місцеві видання Local і BBC.

Тунель Ейстурояртуннлінн (Eysturoyartunnilin) зʼєднає острови Стреймой і Ейстурой. Це два найбільших острови архіпелагу. Найнижча точка тунелю знаходиться на позначці у 189 метрів нижче, ніж рівень океану. Мережа значно скоротить час поїздки між столицею Торсхавн і Рунавіком (з 1:14 до 00:16). Як писав Tunnelling Journal, проєкт обійшовся у $162 млн.

Автомобільну розвʼязку перетворили на невелику інсталяцію. Місцевий художник Трондур Патурссон оформив її скульптурами, які в поєднанні з синім підсвічуванням мінятимуть відтінки.

Сам тунель буде платним. Проїзд для легкового автомобіля в одну сторону обійдеться в 75 данських крон (близько 12 євро), але з абонементом буде дешевше.

Ейстурояртуннлінн стане другим за довжиною підводним тунелем у світі, після Ріфаста в Норвегії. При цьому, на Фарерах продовжують будувати ще один тунель між островами Сандой і Стреймой.