Kill the bill. Британській поліції хочуть дати більше повноважень для розгону протестів. Через це в Бристолі спалахнули масові протести

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Kill the bill. Британській поліції хочуть дати більше повноважень для розгону протестів. Через це в Бристолі спалахнули масові протести

doug jewell / Twitter

У неділю в англійському місті Бристоль спалахнули масові насильницькі демонстрації через новий законопроєкт, що суттєво обмежує право на протест і надає правоохоронцям нових повноважень. Унаслідок безпорядків постраждали 20 копів, кілька їхніх машин спалили, а поліцейський відділок міста серйозно пошкодили. Серед причин розробки законопроєкту вбачають реакцію уряду на торішні протести Black Lives Matter.

Про це пише Associated Press.

Протести тривали з вечора неділі до ранку понеділка. Поліція заарештувала лише сімох людей, однак зазначається, що після ідентифікації учасників протестів, які потрапили на камери, кількість затримань зросте.

Усе почалося з мирної демонстрації в центрі Бристоля, у якій взяли участь близько трьох тисяч людей, однак захід швидко отримав насильницьке забарвлення після того, як кілька сотень активістів атакували поліцейський відділок.

Багато людей принесли плакати з критикою законопроєкту, який може перетворити Британію на «поліцейську державу» і загрожує свободі протесту як «фундаментальній для демократії». Згідно з документом, який розглядає парламент, поліція Англії та Уельсу отримає нові повноваження для боротьби з протестувальниками.

Зокрема, серед активістів було чутно вигуки «Вбити законопроєкт»/Kill the bill, що англійською перегукується з назвою фільму Квентіна Тарантіно «Вбити Білла»/Kill Bill.

За час протестів у Бристолі в поліцейському відділку вибили шибки, пошкодили 12 машин, дві з яких підпалили. Одному з копів зламали ребра, іншому — руку. Наразі обидвоє в лікарні.

Мер Бристоля Марвін Різ заявив, що новий законопроєкт про посилення поліції викликає в нього «велике занепокоєння», але в той же час засудив насильство і зазначив, що безпорядки лише посприяють ухваленню документа.

На думку місцевої поліції, мирний протест перехопили екстремісти, «готові вчинити злочин», щоб викликати негативну реакцію проти правоохоронних органів і напасти на «відважних офіцерів».

Голова Міністерства внутрішніх справ Британії Пріті Пател назвала насильство на протесті «неприйнятним» наслідком дій «меншості, яку ніколи не толеруватимуть».

Однією з причин, за якою уряд запропонував законопроєкт про посилення поліції, стали торішні протести проти расизму, розпочаті в США та продовжені у Британії. Найяскравішою подією тих виступів за расову справедливість стало повалення статуї Едварда Колстона — англійського мецената XVII—XVIII століть, який керував работоргівлею в складі королівської компанії.

Деякі користувачі Twitter жартома порівнюють останні протести в Бристолі з минулорічним кліпом ветерана британської рок-сцени Оззі Озборна, що демонструє схожі сцени зіткнень між молодими активістами та поліцейськими силами.