Не простояв і доби. В Англії демонтували памʼятник учасниці руху Black Lives Matter

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Брістолі (Англія) демонтували скульптуру активістки руху Black Lives Matter Джен Рейд. Статуя не простояла на постаменті і доби.

Рішення про знесення прийняла міська влада.

Статуя активістки зʼявилася в місті 15 липня. Її встановили на місці поваленого монументу Едварду Колстону — політика і купця, який займався работоргівлею в 17 столітті. Під час акції Рейд піднялася на постамент і зробила жест рукою, що символізує боротьбу з расизмом. Цей вчинок і надихнув скульптора Марка Квінна на створення памʼятника.

Як пише The Telegraph, мер Брістоля пояснив, що статую встановлював художник, у якого не було дозволу від влади. «Справа не в тому, щоб демонтувати статую Джен [...] йдеться про демонтаж статуї лондонського художника, який встановив її без дозволу», — сказав він. Мер додав, що памʼятник прибрали за рахунок міських коштів, тому місто було б вдячне художнику за компенсацію витрат.

  • У Великій Британії активно підхопили тему американських протестів проти расизму. Памʼятник Едварду Колстону скинули в річку на початку червня. Після цієї події мер Лондона заявив, що демонтує кілька інших памʼяток, повʼязаних з расизмом та імперським минулим країни. Вуличний художник Бенксі присвятив цій події нову роботу.