ЄС закликав Туреччину переглянути вихід зі Стамбульської конвенції. У країні пройшли протести

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель закликав Туреччину переглянути своє рішення про вихід зі Стамбульської конвенції щодо захисту жінок.

Відповідне звернення він опублікував у Twitter.

«Ми не можемо не висловити глибокого жалю й нерозуміння з приводу рішення турецького уряду вийти з цієї конвенції. Ми закликаємо Туреччину скасувати своє рішення», — наголосив Боррель.

Він підкреслив, що Стамбульська конвенція спрямована на забезпечення необхідного правового захисту жінок у всьому світі.

20 березня Туреччиною прокотилися протести. Тисячі людей вийшли на вулиці із закликом до президента Реджепа Таїпа Ердогана переглянути рішення про вихід з конвенції. Акції відбулися в Стамбулі, Анкарі й Ізмірі.

Глава Міністерства внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу, коментуючи вихід, заявив, що наявність або відсутність міжнародних конвенцій «не впливає на відповідальність країни щодо запобігання будь-яких форм злочинів, з якими можуть зіткнутися громадяни».

Напередодні стало відомо, що президент Туреччини Таїп Реджеп Ердоган підписав указ про вихід країни із Конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок та домашньому насильству (Стамбульської конвенції).

Представники Партії справедливості та розвитку, яку очолює Ердоган, ще раніше заявляли про необхідність перегляду документа. На їхню думку, він заохочує розлучення й підриває традиційну сімʼю, що «суперечить консервативним цінностям» Туреччини.

Конвенція про захист жінок була прийнята у 2011 році в Стамбулі (тому її ще називають Стамбульською). Документ став першою європейською угодою про боротьбу з домашнім насильством, а Туреччина була першою країною, що ратифікувала цей документ. Услід за нею це зробили ще 33 країни.