У МЗС назвали «юридично нікчемним» указ Путіна про землі у Криму — після деокупації їх повернуть українцям

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Указ президента Росії Володимира Путіна про заборону володіти землею в окупованому Криму є «юридично нікчемним». Після деокупації права законних власників на землю будуть відновлені.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України у коментарі «Радіо Свобода».

Він наголосив, що заборона володіти землею в більшості районів Криму відбувається в руслі російської політики утисків, дискримінації та витіснення громадян України з тимчасово окупованого півострова.

«В найгірших традиціях своїх історичних попередників керівництво Росії фактично продовжує зросійщувати Крим. Указ президента РФ юридично нікчемний і не матиме правових наслідків для України. Після відновлення суверенітету нашої держави в Криму порушені права законних власників на земельні ділянки будуть відновлені», — наголосив Ніколенко.

Він додав, Росія продовжує нехтувати засадничими нормами та принципами права, зокрема й міжнародного. Дії Кремля, наголосив Ніколенко, не залишаться без належної оцінки міжнародної спільноти. Зокрема, це питання піднімуть на саміті «Кримської платформи».

«Позбавлення українців права власності на земельні ділянки в Криму буде у фокусі уваги «Кримської платформи», — додав Ніколенко.

  • Зазначимо, 20 березня набув чинності указ Путіна, який заборонив «іноземним громадянам» володіти землею в більшості районів окупованого Криму. Обмеження накладаються на володіння землею в 19 муніципальних утвореннях Криму (всього їх 25). З точки зору російського законодавства громадяни України на окупованому півострові також потрапляють у цю категорію.