Ситник: НАБУ виявило сліди української корупції у 80 країнах світу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ситник: НАБУ виявило сліди української корупції у 80 країнах світу

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що антикорупційні органи виявили ознаки української корупції у 80 країнах світу.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

«Це країни, куди особи, підслідні НАБУ, — а це посадовці вищої ланки — вивели вкрадені в Україні кошти і надалі їх легалізували», — пояснив Ситник на Міжнародному кримінально-правовому форумі. За його словами, мова йде про «мільярди» виведених коштів.

Він також поскаржився на протидію роботі антикорупційних органів в Україні. «Коли ми взаємодіємо з іншими країнами, ми бачимо політичну волю, готовність боротися з корупцією на вищому рівні. Так, у нашому спільному з Польщею розслідуванні за цілий рік не було жодного витоку інформації. Реалії в Україні інші: підписана підозра ще на столі у прокурора, а підозрюваний вже покидає країну. НАБУ опинилося в ситуації, коли проти 250 детективів та 40 прокурорів САП повстала стара система», — зазначив Ситник.

Директор НАБУ також закликав адвокатську спільноту підтримати проєкт електронної системи досудового розслідування — eCase Management System, розроблений за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI). Для повного переходу антикорупційної тріади — НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Вищого антикорупційного суду (ВАКС) — на електронне ведення кримінальних проваджень необхідні законодавчі підстави. Законопроєкт, з відповідними змінами до КПК України президент вже вніс до парламенту.