СБУ повідомила про підозру проросійському «політтехнологу» Михайлу Шпіру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки повідомила про підозру проросійському «політтехнологу» Михайлу Шпіру, який відомий своїми виступами на російських телеканалах.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Івано-Франківський «експерт» підозрюється за трьома статтями — посягання на територіальну цілісність України (ст. 110), порушення рівноправності за расовою і національною приналежністю (ст. 161), пропаганда тоталітарних режимів (ст. 436-1).

«Так званий «політичний експерт» цілеспрямовано просуває в інформаційному просторі наративи держави-агресора. У своїх виступах на російських телеканалах, інтерв’ю в проросійських ЗМІ та дописах у соцмережах він тривалий час послідовно висловлював тези, що принижують Україну, її державні символи, мову, історію, героїв та народ», — заявили в СБУ.

Шпір неодноразово виступав на телеканалах «Росія 24» і News Front, який працює на окупованих територіях, а також «Украина.ру» із закликами до сепаратизму.

«Фігурант публічно закликав до розправ над учасниками Революції гідності і АТО/ООС та їх сімʼями. Насміхався над смертю активістки Катерини Гандзюк [...]. Він також висловлював симпатії до нацистів, Адольфа Гітлера, Радянського Союзу, НКВД та політики Володимира Путіна», — зазначили в СБУ.

18 березня в Івано-Франківську та Києві співробітники СБУ провели обшуки за місцем фактичного і тимчасового проживання Шпіра, під час яких вилучили низку речових доказів.