КНДР розриває дипломатичні відносини з Малайзією. «Винуватцем» інциденту називає США

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
КНДР розриває дипломатичні відносини з Малайзією. «Винуватцем» інциденту називає США

Pyeongyang Press Corps / Pool / Getty Images

Північна Корея заявила, що розриває дипломатичні відносини з Малайзією через екстрадицію одного з її громадян до Сполучених Штатів. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ КНДР.

Північнокорейського бізнесмена, який мешкає в Малайзії, звинуватили в поставках заборонених предметів розкоші з Сінгапуру в Пхеньян в порушення санкцій ООН. Вищий суд Малайзії дозволив його екстрадицію до США, відхиливши апеляцію, якою той оскаржував запит про екстрадицію.

У Міністерстві закордонних справ КНДР заявили, що інцидент є «продуктом змови проти Північної Кореї, створеної в результаті ворожої політики США».

«КНДР оголошує про повний розрив дипломатичних відносин з Малайзією, яка вчинила ворожий акт проти КНДР, піддавшись на тиск США», — заявили у відомстві.

У Пхеньяні наполягають, що чоловік діяв у межах закону, та попереджають Малайзію, що вона «нестиме повну відповідальність за усі наслідки для відносин між двома державами». США ж називають «головним винуватцем цього інциденту».

У заяві МЗС Північної Кореї не називають ім’я чоловіка, якого екстрадують до США. Але Reuters уточнює, що малайзійський суд в грудні 2019 року схвалив запит Федерального бюро розслідувань (ФБР) про екстрадицію 54-річного Мун Чхве Мена. Чоловіка звинуватили у відмиванні грошей через підставних осіб і видачі фіктивних документів для незаконних поставок товарів у Північну Корею.