Сенат США призначив колишнього посла в Росії Бернса директором ЦРУ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Сенат США призначив колишнього посла в Росії Бернса директором ЦРУ

Photo Unit / Flickr

Сенат США затвердив Вільяма Бернса на посаді директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ). Про це повідомляє The New York Times.

За нього проголосували одноголосно.

Бернса на цю посаду запропонував президент Джо Байден — через його дипломатичний досвід і «передбачувану здатність відновити довіру до спецслужб після президентства Дональда Трампа», як писало раніше CNN. Інших претендентів на цю посаду відкинули через те, що вони підтримують програми тортур.

Бернс володіє російською, арабською та французькою мовами і має три президентські нагороди. Він здобув ступінь бакалавра історії в університеті Ла Саль, а також магістерський і докторський ступені в галузі міжнародних відносин в Оксфордському університеті. Окрім цього, Бернс має три почесні докторські ступені.

Новий глава ЦРУ також є президентом аналітичного центру Фонду Карнегі за міжнародний мир. Він працював понад 30 років (з 1982 року) у дипломатичній службі й обіймав посаду заступника держсекретаря в Адміністрації президента Барака Обами. Він також служив при пʼяти американських президентах і був послом в Йорданії за Клінтона (1998—2001) і в Росії — за Джорджа Буша (2005—2008).

Відомо, що Бернс давно перебуває в центрі близькосхідних мирних переговорів, тісно співпрацював з адміністрацією Обами щодо ядерної угоди з Іраном і має досвід роботи з Китаєм.