Байден запропонував дипломата Бернса на посаду глави ЦРУ. Свого часу він був послом США у Росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден запропонував дипломата Бернса на посаду глави ЦРУ. Свого часу він був послом США у Росії

Photo Unit / Flickr

Обраний президент США Джо Байден висунув кандидатуру Вільяма Бернса на посаду директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ). Про це йдеться у заяві Байдена.

«Американський народ буде міцно спати з нашим наступним директором ЦРУ», — сказав обраний президент.

Главу ЦРУ призначає президент за рекомендацією директора Національної розвідки. Його кандидатуру ще має затвердити Конгрес більшістю голосів. Якщо це трапиться, Бернс стане першим лідером в історії ЦРУ, чий життєвий досвід виходить від Державного департаменту.

«Білл Бернс — зразковий дипломат з багаторічним досвідом роботи на світовій арені, що гарантує безпеку наших людей і нашої країни. Він розділяє моє глибоке переконання, що розвідка повинна бути аполітичною і що віддані своїй справі професіонали в галузі розвідки заслуговують нашої вдячності і поваги», — заявив Байден.

Кандидатуру Бернса він обрав через його дипломатичний досвід і передбачувану здатність відновити довіру до спецслужб після президентства Дональда Трампа, пише CNN. Інших претендентів на цю посаду відкинули через те, що вони підтримують програми тортур.

Бернс володіє російською, арабською, французькою мовами й має три президентські нагороди. Він отримав ступінь бакалавра історії в університеті Ла Саль, а також магістерський і докторський ступені в галузі міжнародних відносин в Оксфордському університеті. Окрім цього, Бернс має три почесних докторських ступені.

American Center Mumbai / Flick

Потенційний глава ЦРУ також є президентом аналітичного центру Фонду Карнегі за міжнародний мир. Він працював понад 30 років (з 1982 року) у дипломатичній службі й обіймав посаду заступника держсекретаря в адміністрації президента Барака Обами. Він також служив при пʼяти американських президентах і був послом в Йорданії при адміністрації Клінтона (1998—2001) і в Росії — за Джорджа Буша (2005—2008).

Відомо, що Бернс давно знаходиться в центрі близькосхідних мирних переговорів і тісно співпрацював з адміністрацією Обами щодо ядерної угоди з Іраном, й у нього є досвід роботи з Китаєм.

Photo Unit / Flickr