Іспанія стала шостою країною в світі, яка легалізувала евтаназію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Іспанія стала шостою країною в світі, яка легалізувала евтаназію

Michel Porro / Getty Images

Іспанія стала шостою країною в світі і четвертою в Європі, яка узаконила евтаназію.

Про це пише Associated Press.

За це рішення проголосували 202 депутати нижньої палати парламенту проти 140 парламентаріїв, які виступали проти.

Міністр охорони здоровʼя Кароліна Даріас вітала ухвалення законопроєкту як важливий крок «на шляху до визнання прав людини». «Ми рухаємося до більш гуманного і справедливого суспільства», — сказала вона Конгресу депутатів. Очікується, що закон набуде чинності в середині червня. Документ передбачає, що право на добровільний відхід з життя отримають люди, які тривалий час страждають від невиліковних хвороб, що супроводжуються тяжкими фізичними муками.

Відповідно до закону, запит на евтаназію пацієнт подаватиме особисто і письмово. Його протягом пʼяти тижнів розглядатиме медична комісія. За цей час людина повинна щонайменше чотири рази підтвердити своє бажання. Евтаназію пацієнту проведуть удома або в лікарні. Лікарі можуть відмовитися від участі в процедурі, а пацієнт — відкликати заяву в будь-який момент.

На сьогодні евтаназія в тому чи іншому вигляді узаконена в Бельгії, Нідерландах, Колумбії, Канаді, Люксембурзі. У Швейцарії та в деяких штатах США такі процедури допускаються, але не узаконені.

  • Наприкінці січня парламент Португалії схвалив в остаточному читанні законопроєкт про легалізацію евтаназії. Однак в середині березня Конституційний суд заблокував цей закон, заявивши, що він неточно описує обставини, які дозволяють добровільний відхід з життя.
  • У грудні 2020 року Конституційний суд Австрії постановив, що закон про заборону евтаназії порушує права людини. Він визнав неконституційним положення про заборону всіх видів асистованого суїциду без винятку.