В Австрії Конституційний суд дозволив тяжкохворим пацієнтам асистований суїцид — за допомогою лікаря

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Австрії Конституційний суд дозволив тяжкохворим пацієнтам асистований суїцид — за допомогою лікаря

Sharon McCutcheon / Unsplash

Конституційний суд Австрії постановив, що закон про заборону евтаназії порушує право людини на cамовизначення. Він визнав неконституційним положення про заборону усіх видів асистованого суїциду без винятку.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Суд обґрунтував, що має бути дозволеним асистований суїцид, коли пацієнт сам приймає препарати для скорочення віку, а лікар йому в цьому лише допомагає. Однак, перш ніж вдатися до такого кроку, необхідно переконатися у тому, що на таке рішення людини не вплинули такі фактори, як, приміром, матеріальний стан. Також слід переконатися, що важкохворим людям, які прагнуть померти із чиєюсь допомогою, забезпечується належний догляд.

Конституційний суд зобовʼязав уряд і парламент Австрії до 1 січня 2022 року розробити й ухвалити відповідне законодавство.

Проте суд постановив, що евтаназія шляхом смертельної інʼєкції, яку робить лікар на прохання пацієнта, заборонена. Сьогодні в Австрії асистований суїцид карається тюремним увʼязненням до 5 років.

З проханням переглянути норми закону до Конституційного суду звернувся 56-річний важкохворий та лікар, який хотів отримати право допомагати пацієнтам піти з життя без юридичних наслідків для себе.

Станом на 2020 рік, евтаназія у тій чи іншій формі офіційно дозволена у Бельгії, Люксембурзі, Нідерландах, Швейцарії, Німеччині, Канаді, Колумбії, частині Австралії, деяких штатах США.