Верховний суд Нідерландів дозволив проводити евтаназію хворим з важкою формою деменції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд Нідерландів дозволив місцевим лікарям проводити евтаназію хворим на важку форму деменції.

Про це повідомляє The Guardian.

Таке рішення суд ухвалив у справі лікаря, якого раніше суд нижчої інстанції виправдав за евтаназію у 2016 році жінки з важкою формою хвороби Альцгеймера, яка просила провести процедуру до того, як її стан погіршився.

Прокурори звинувачували доктора в тому, що він здійснив евтаназію, не проконсультувавшись належним чином з пацієнткою, вважаючи, що 74-річна жінка, можливо, змінила б своє рішення. Після виправдання справу лікаря передали до Верховного суду для юридичного розʼяснення «в інтересах закону».

Суд у Гаазі ухвалив: «Лікар може виконати завчасний письмовий запит на евтаназію у людей з розвиненою деменцією». При цьому, пацієнт, згідно з правилами, повинен зазнавати «нестерпних та нескінченних страждань» і, принаймні, два доктори мають погодитися на проведення евтаназії.

Крім того, згідно з правилами, пацієнт має подати прохання на евтаназію до того, як він «більше не зможе виражати свою волю внаслідок прогресування деменції».

  • У 2018 році в Нідерландах провели евтаназію 17-річній дівчині, яка кілька разів ставала жертвою сексуального насильства. Вона домагалася дозволу на проведення процедури, не розповідаючи про це ні друзям, ні батькам.