МОЗ: Першу партію вакцини Pfizer в Україну привезуть у квітні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Першу партію вакцини від коронавірусу американської компанії Pfizer та німецької BioNTech Україна отримає вже в квітні.

Про це заявив завідувач відділу стратегії імунізації Центру громадського здоровʼя Міністерства охорони здоровʼя України Олександр Заіка в ефірі телеканалу «Дом».

«У квітні вже будуть перші поставки. Також поставки будуть у другому півріччі», — розповів він.

За словами Заіки, це не означає, що вся гарантована кількість вакцини надійде одномоментно.

«Вакцини можуть постачатися траншами, етапи цих поставок узгоджуються з постачальниками до того, як вони потрапляють в Україну», — пояснив посадовець.

  • 23 лютого в Україні зареєстрували вакцину від коронавірусу, яку розробили Pfizer та BioNTech.
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію з 500 тисячами доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз цієї самої компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.
  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія».
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний препарату AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.