Шамана Габишева, який йшов до Москви «виганяти» Путіна, визнали неосудним

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Шамана Габишева, який йшов до Москви «виганяти» Путіна, визнали неосудним

YouTube / BBC

Якутського шамана Олександра Габишева, який раніше йшов до Москви «виганяти» президента Росії Володимира Путіна, визнали неосудним.

Про це повідомляє «Новая газета» з посиланням на координатора правозахисної організації Олексія Прянішнікова.

Він не виключає, що тепер Габишева можуть відправити на примусове лікування.

Зазначимо, раніше проти Габишева порушили справу через нібито поранення правоохоронця. Інцидент стався, коли той разом із медиком психдиспансера приїхав за шаманом, щоб доставити його в медзаклад.

На початку лютого суд ухвалив рішення про примусову госпіталізацію Габишева, що стало вже другим випадком, коли його вирішили помістити у психдиспансер. Уперше суд ухвалив таке рішення у червні торік.

У позові до суду стверджувалося, що Габишев «страждає переоцінкою своєї особистості», тому що висловлює ідеї «нашкодити уряду і скинути Путіна, оскільки той є демоном і антихристом», а також «закликає до повалення законно обраної влади». Габишева випустили з психлікарні тільки наприкінці липня.

  • Габишев уперше оголосив про піший похід на Москву, щоб «вигнати» Путіна, у 2019 році, але його майже відразу затримали й оштрафували. Потім він планував похід навесні 2020 року.
  • Про третій похід Габишев заявив вже на початку 2021 року. Він планував здійснити його в березні, добиратися хотів на білому коні.