У Росії з психіатричної лікарні випустили якутського шамана Габишева

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Росії з психіатричної лікарні випустили якутського шамана Габишева

YouTube / BBC

Лікарська комісія ухвалила рішення виписати з Якутського психоневрологічного диспансеру шамана Олександра Габишева. Про це повідомляє Meduza.

Перед цим на прохання захисників Габишева провели психолого-психіатричну експертизу.

«Наші з вами зусилля зрештою дали результат. Без суспільної підтримки і широкого висвітлення ЗМІ лікування могло тривати скільки завгодно довго, тим більше рішення суду не обмежує його терміни», — зазначив у Facebook координатор організації «Правозахист Листівки» Олексій Прянишніков.

  • 19 вересня 2019 року в Росії затримали Габишева, коли він йшов до Москви «виганяти» Путіна. Він залишив Якутськ у березні 2019 року. Свій шлях до Москви шаман планував подолати приблизно за півтора року.
  • Після затримання Габишева доправили до Якутського республіканського психоневрологічного диспансеру. 3 жовтня 2019 року Габишева визнали неосудним.
  • У грудні 2019 року шаман оголосив про другу спробу походу, але майже відразу його повторно затримали й оштрафували за непокору співробітникам поліції. Третю спробу шаман планував на березень 2020 року.
  • 12 травня 2020 року Габишева затримали й відвезли до психіатричної лікарні. Йому начебто планували зробити тест на коронавірус, але 2 червня суд вирішив продовжити його утримання в лікарні через «тяжкий психічний розлад».