Населення України перевірять на наявність антитіл до коронавірусу. Як обиратимуть учасників тестування

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Населення України перевірять на наявність антитіл до коронавірусу. Як обиратимуть учасників тестування

leo2014 / Pixabay

В Україні найближчим часом проведуть дослідження, щоб визначити наявність у населення антитіл до коронавірусу.

Про це заявив генеральний директор Центру громадського здоровʼя Роман Родина на пресконференції 18 березня.

«Для того щоби знати, наскільки населення захищене, щоби розуміти істинну напруженість імунітету, проводяться так звані сероепідеміологічні дослідження. Щодо SARS-CoV-2 — планується провести сероепідеміологічне дослідження найближчим часом, щоби встановити наявність антитіл [в українців]», — розповів він.

За словами Родини, за результатами дослідження епідеміологи дізнаються, яка кількість людей зіткнулася з інфекцією, і зможуть оцінити реальну картину щодо захворілих.

«Наявність антитіл класу G у людини свідчить, що вона тим чи іншим чином зіткнулася з інфекцією COVID-19. Можливо, вона перехворіла безсимптомно, а таких випадків досить багато, як свідчить світова практика, можливо, вона не зверталася до лікаря, можливо, цей випадок пройшов повз систему епіднагляду», — пояснив гендиректор ЦГЗ.

Також Родина розповів, що для проведення дослідження використають довільну вибірку домогосподарств за списками виборців.

«Обирається домогосподарство, туди виїжджає мобільна бригада, яка складається із соціологів і медичних працівників. Це не обов’язково для людини — тільки якщо вона бажає брати участь у такому опитуванні. Якщо згодна, то відповідає на певне опитування соціологів, дає інформаційну згоду, здає кров», — зазначив він.

Після цього, додав Родина, люди отримають результати аналізів на антитіла до коронавірусу, а фахівці опрацюють отримані дані.

«Кількість респондентів передбачається десь близько 9 тисяч. Оскільки це рандомна вибірка, то вона може бути екстрапольована на всю територію України», — уточнив гендиректор ЦГЗ.