ВООЗ: Однодозова вакцина Johnson & Johnson ефективна проти мутацій коронавірусу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) рекомендувала використовувати вакцину від коронавірусу Janssen (від Johnson & Johnson) в країнах, де поширюються COVID-мутації.

Про це заявив голова Стратегічної консультативної групи експертів з імунізації Алехандро Кравіото, передають CGTN та The Straits Times.

За його словами, вакцина показала свою ефективність в країнах, де поширені різні штами, в тому числі «південноафриканський», який значно заразніший за інші варіанти COVID і стійкий до вакцини AstraZeneca.

«Після вивчення доказів у нас є вакцина, яка довела свою безпечність і продемонструвала необхідну ефективність, щоб ми могли рекомендувати її для використання людям старше 18 років без обмеження за віком. У країнах, де поширені варіації [...] ми рекомендуємо вам використовувати її», — сказав Кравіото.

  • Вакцина Jansen вимагає лише однієї дози. Через 28 днів після щеплення вакцина захищає від важкої форми коронавірусу на 85,4%. Її можна зберігати у звичайному холодильнику, що полегшує транспортування.
  • Jansen вже схвалили США і Канада, а 12 березня ВООЗ дозволила вакцину для екстреного використання в усіх країнах і для поширення в рамках програми COVAX. За цією програмою Jansen отримає і Україна.