В «Асканії-Нова» знову масово гинуть птахи через отруєння. Місцева влада звернулася до аграріїв

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У заповіднику «Асканія-Нова» (Херсонська область) новий випадок масової загибелі птахів з Червоної книги. Від отруєння загинули 18 сірих журавлів і 20 огарів.

Про це повідомляють Херсонська ОДА та Укрінформ з посиланням на директора заповідника Віктора Гавриленка.

За словами директора, трупи птахів виявили 16 березня. У них ознаки отруєння препаратом групи бродіфакум, який використовують для знищення гризунів. Він додав, що бачив ще кількох хворих журавлів, який назвав «кандидатами на вимирання». «Справжня біда буде, коли скоро через цю територію будуть пролітати тисячі птахів», — заявив Гавриленко.

У Держслужбі з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів заявили, що птахи загинули через отруєне зерно. У Херсонській облдержадміністрації рекомендували підприємствам і аграріям області з 18 березня припинити застосування бродіфакуму на три тижні.

Влада заявила, що отруєне зерно вже вилучене, а правоохоронці долучать цей випадок до кримінальної справи про загибель птахів, яку відкрили на початку року.

  • На початку січня 2021 року в заповіднику «Асканія-Нова» померли близько 200 сірих журавлів, які занесені до Червоної книги. Керівництво заповідника розповіло, що зграя прилетіла в грудні, і невдовзі її ватажки почали гинути. Коли вся зграя загинула, поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про забруднення ґрунту.
  • Екоінспекція встановила, що птахи загинули через отруєне зерно.