Масовий мор птахів в «Асканії-Новій»: Держспоживслужба назвала причину

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Масовий мор птахів в «Асканії-Новій»: Держспоживслужба назвала причину

Facebook / Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Майже дві сотні рідкісних птахів загинули в заповіднику «Асканія-Нова» через отруту для гризунів.

Про це повідомляє пресслужба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів (Держспоживслужба).

В аналізах птахів виявили бродіфакум. «Це антикоагулянт з групи кумаринів, що застосовується як родентицид (тобто отрута) проти всіх видів гризунів. Виявлені концентрації є токсикологічно значимими для різних видів птахів та можуть вказувати на можливість їхнього смертельного отруєння», — пояснили у відомстві.

Ці аналізи взяли в загиблого 23 лютого птаха. Крім птахів, фахівці також дослідили зразки води, корму та зерна, відібрані на полях поблизу заповідника. Бродіфакум знайшли у зразках зерна на полях поблизу заповідника.

Також у службі зазначили, що стосовно випадку отруєння 218 сірих журавлів, який стався у січні цього року на території заповідника «Асканія-Нова», дослідження продовжуються.

  • 23 лютого повідомляли, що в біосферному заповіднику «Асканія-Нова» знайшли мертвими 187 птахів, десятки з яких — «червонокнижні». Це вже другий випадок від початку року — тоді були отруєні рідкісні сірі журавлі.
  • На початку січня 2021 року в заповіднику «Асканія-Нова» померли близько 200 сірих журавлів, які занесені до Червоної книги. Керівництво заповідника розповіло, що зграя прилетіла в грудні, і невдовзі її ватажки почали гинути. Коли вся зграя загинула, поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про забруднення ґрунту.