Суд звільнив з-під варти двох ексбійців батальйону «Торнадо»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд звільнив з-під варти двох ексбійців батальйону «Торнадо»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Шевченківський районний суд Києва звільнив з-під варти двох колишніх бійців батальйону «Торнадо» — Микиту Куста і Максима Глєбова.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За словами їхнього адвоката Руслана Сушка, суд обрав для Куста та Глєбова запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Адвокат зазначив, що раніше Шевченківський райсуд змінив запобіжний захід на домашній арешт для двох інших «торнадівців» — Анатолія Пламадяли і Бориса Гульчука.

9 серпня 2018 року колишні бійці роти «Торнадо» забарикадувалися у приміщеннях Лукʼянівського СІЗО, щоб завадити правоохоронцям етапувати частину «торнадівців» до іншого слідчого ізолятора. Вони чинили опір, відбивалися молотками, ножами та підручними засобами. Тільки за пів дня спецназівцям, за підтримки Національної гвардії, вдалося вивезти «торнадівців» із СІЗО. 20 серпня колишнім командиру і трьом бійцям роти «Торнадо» повідомили про підозру в організації заколоту.

Трьох працівників СІЗО підозрювали в тому, що вони посприяли ексбійцям «Торнадо» влаштувати бунт. Двох співробітників ізолятора заарештовано, а третього підозрюваного оголошено в розшук.

Батальйон «Торнадо»

Бійців роти міліції спеціального призначення «Торнадо», включно з командиром Русланом Онищенком, затримали 17 червня 2015 року в Луганській області. Їх звинувачують у незаконному позбавленні волі та викраденні місцевих жителів, тортурах, убивствах і низці інших тяжких злочинів. У червні того ж року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розформував роту.

  • У квітні 2017 року Оболонський райсуд Києва засудив низку бійців до позбавлення волі на строк від 5 до 11 років. Трьох звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном у 2 роки.