Апеляційний суд залишив без змін вирок засудженим ексбійцям «Торнадо»

Автор:
Олена Шведенко
Дата:

Київський апеляційний суд залишив без змін вирок у кримінальному провадженні щодо колишніх бійців батальйону Міністерства внутрішніх справ України «Торнадо». Про це йдеться у повідомленні пресслужби суду.

Йдеться про 12 колишніх бійців «Торнадо», яких Оболонський райсуд Києва засудив до позбавлення волі на строк від 5 до 11 років. Трьох звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном строком на 2 роки.

Зокрема, 7 квітня 2017 року винесли вироки щодо Онищенка Руслана Ілліча, Глібова Максима Валерійовича, Гульчука Бориса Павловича, Демчука Андрія Несторовича, Івашова Романа Юрійовича, Куста Микити Володимировича, Свиридовського Микити Васильовича, Шевченка Юрія Миколайовича, Ляшука Данила Олександровича, Цукури Миколи Володимировича, Холода Іллі Івановича і Пламадяли Анатолія Миколайовича.

Хто вони такі?

Бійців роти міліції спеціального призначення «Торнадо», включно з командиром Русланом Онищенком, затримали 17 червня 2015 року в Луганській області. Їх звинувачують у незаконному позбавленні волі та викраденні місцевих жителів, тортурах, убивствах і низці інших тяжких злочинів. У червні того ж року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розформував роту.

  • Колишнім бійцям роти «Торнадо», які 9 серпня 2018 забарикадувались у Лукʼянівському СІЗО, повідомили про нову підозру — у підготовці втечі з-під варти. Крім того, було встановлено ще чотирьох співучасників бунту, яким теж інкримінують підготовку до втечі, масові заворушення й опір правоохоронцям.
  • 6 грудня колишній командир роти міліції спеціального призначення «Торнадо» Руслан Онищенко заявив, що перед засіданням суду працівники СІЗО побили його в камері та намагалися задушити.