Екс-командир «Торнадо» Онищенко заявив, що його душили в камері. У СІЗО показали відео, як він б’є сам себе

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Екс-командир «Торнадо» Онищенко заявив, що його душили в камері. У СІЗО показали відео, як він б’є сам себе

Синиця Олександр / УНІАН

Колишній командир роти міліції спеціального призначення «Торнадо» Руслан Онищенко заявив 6 грудня, що перед засіданням суду його побили в камері та намагались задушити працівники СІЗО. Джерела theБабеля у пенітенціарній службі заперечують його звинувачення та надали відео, на якому видно, як Руслан Онищенко б’є себе черевиком по голові. Це ж підтверджує і головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Що сталося?

Колишній народний депутат кількох скликань Юрій Кармазін 6 грудня повідомив, що в день Збройних сил України Руслана Онищенка намагалися задушити та примусово поголити голову в колонії перед черговим засіданням суду.

«Били біля 10 чоловік в масках палками, черевиками, внаслідок цього частина волосся на голові вибрита, на шиї слід від дубинки 15 см, на ногах рани довжиною до 40 см, синець під правим оком і сліди від ударів дубінки по голові — три ярко виражені борозни», — написав Кармазін у Facebook.

На опублікованому відео Онищенко показує свої травми і в усьому звинувачує працівників СІЗО.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос назвав цей запис «клоунадою брехні».

«Знову ж таки, коли дивишся на таку клоунаду, на думку спадає майже забута друга частина прислів’я: два чоботи пара — один лівий, другий ще лівіший...» — написав Матіос на своїй сторінці в мережі.

Що кажуть у пенітенціарній службі?

За даними джерел theБабеля у пенітенціарній службі, Онищенко сам побив себе черевиком по голові. Також у відомств пояснили, що травми на ногах та шиї екс-командир «Торнадо» теж заподіяв собі сам.

«Згідно попередніх висновків медиків пенітенціарної установи, садна на ногах Онищенка, скоріше за все, спричинені шляхом механічного тертя верхніх частин гомілок об твердий і ребристий предмет, яким може бути металічна рама ліжка, що знаходиться в камері увʼязненого», — повідомило джерело.

Також вказано, що сліди тертя на шиї увʼязненого виникли внаслідок «механічного довготривалого самостійного тертя увʼязненим за допомогою рушника з тильного правого боку шиї».

  • Бійців роти міліції спеціального призначення «Торнадо», включно з командиром Онищенком, затримали 17 червня 2015 року в Луганській області. Їх звинувачують у незаконному позбавленні волі та викраденні місцевих жителів, тортурах, убивствах і низці інших тяжких злочинів. У червні того ж року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розформував роту.
  • 9 серпня колишні бійці роти «Торнадо» забарикадувалися в приміщеннях Лукʼянівського СІЗО, щоб перешкодити правоохоронцям етапувати частину з них до іншого слідчого ізолятора. Вони чинили опір, відбивалися молотками, ножами та підручними засобами. Згодом спецназівцям, за підтримки Національної гвардії, вдалося вивезти «торнадівців» із СІЗО.
  • Після цього колишнім командиру та трьом бійцям роти «Торнадо» повідомили про підозру в організації заколоту.