Росіяни «висловили готовність» прибрати з Мінського процесу «експертку» бойовиків Пирогову

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Росіяни «висловили готовність» прибрати з Мінського процесу «експертку» бойовиків Пирогову

Речник української делегації у ТКГ щодо Донбасу Олексій Арестович.

Кароліна Ускакович / «Бабель»

Російська делегація у Тристоронній контактній групі висловила готовність усунути з переговорного процесу «експертку» з «ДНР» Майю Пирогову — у 2018 році в Україні її заочно засудили за тероризм. Саме через її присутність на перемовинах українська делегація вийшла з кімнати.

Про це заявив речник української делегації у ТКГ Олексій Арестович у коментарі Інтерфаксу.

«Російська делегація висловила готовність зробити так, щоб Майя Пирогова більше не зʼявлялася [на переговорах]. Вони були розгублені, але заявили, що якщо консультації в робочих підгрупах ТКГ потребують відсутності певних осіб, таких громадських експертів, то вони готові це зробити та говорити лише з українською стороною», — заявив Арестович.

Він нагадав, що через присутність Пирогової були тимчасово заблоковані консультації в політичній підгрупі ТКГ.

«Ми відстояли національні інтереси України. На переговорах можливо всяке, але сидіти й говорити з людьми з ОРДО, засудженими за тероризм, — це вже перебір», — додав речник української делегації.

Зазначимо, що у 2018 році суд у Чернівцях заочно засудив Пирогову до 10 років позбавлення волі за створення терористичної організації «ДНР». Бойовики називають її журналістом, блогером і волонтером. Свого часу Пирогова керувала «міністерством інформаційної політики ДНР».

17 березня 2021 року росіяни вчергове запросили її на засідання в ТКГ, хоча українська делегація попереджала: якщо Пирогова буде присутня, вони виходять з кімнати перемовин (так і сталося).

ksietta / YouTube