Таксисти просять Зеленського включити їх у чергу на вакцинацію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Таксисти просять президента Володимира Зеленського, щоб їх включили до національного плану вакцинації населення від коронавірусу.

Про це йдеться в заяві Української таксомоторної асоціації.

«Члени громадських організацій таксистів у переддень свята таксиста звертаються до вас із проханням посприяти щодо включення до програми вакцинації працівників, які задіяні у сфері перевезення пасажирів на автомобільному транспорті України, а саме водіїв автомобілів таксі», — зазначають там.

Таксисти хочуть потрапити до другої черги вакцинації, яка запланована на квітень-червень 2021 року. Тоді планують робити щеплення працівникам із високим ризиком інфікування та поширення коронавірусу.

В Асоціації наголошують, що таксисти щодня перевозять близько 2 мільйонів пасажирів, а загалом у перевезеннях зайняті 220 тисяч водіїв.

  • Нагадаємо, із 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield). 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити й через додаток «Дія». Президент наголошував, що лише після другої дози створюється повний захист від коронавірусу.
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.
  • У Міністерстві охорони здоров’я заявляли, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз в Україні роблять вакциною Covishield, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують у відомстві, взагалі не зафіксували. Зазначимо, раніше в МОЗ оприлюднили перелік можливих реакцій на вакцину Covishield — почервоніння, біль, набряк у місці інʼєкції, лихоманка, нудота та інші. Водночас у відомстві наголосили, що побічні ефекти є нормальним явищем і минають за кілька днів після щеплення.