В Ізраїлі археологи знайшли звитки з біблійними текстами, яким приблизно 2 тисячі років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Ізраїльські археологи виявили в печері в Юдейській пустелі фрагменти сувоїв з біблійними текстами віком приблизно дві тисячі років. Про це повідомляє Jerusalem Post.

Вчені знайшли близько двох десятків шматків пергаменту з текстами на грецькій мові, який поширився в Юдеї після того, як її завоював Олександр Македонський у IV столітті до нашої ери.

Відомство старожитностей Ізраїлю заявило, що на шматках пергаменту зображені вірші з книг пророків Захарія і Наума, які відносяться до Книги Дванадцяти малих пророків. Десятки шматочків пергаменту були з написами грецькою, а слово «Бог» — на івриті.

Також археологи знайшли схованку з рідкісними монетами тисячолітньої давності, скелет дитини, якому 6 тисяч років — ймовірно, жіночої статі, і великий кошик, який виготовили приблизно 10 500 років (може бути найстарішим у світі).

«Ці знахідки важливі не тільки для нашої власної культурної спадщини, а й для всього світу. Фрагменти сувою, що містять біблійні тексти, монети і додаткові знахідки періоду Другого Храму безпосередньо свідчать про єврейську спадщину регіону і нерозривний звʼязок між єврейською культурною діяльністю і нашим місцем на цій землі», — сказала Аві Коен, генеральний директор Міністерства у справах Єрусалиму і спадщини, яка брала участь в розкопках.

Вважається, що артефакти були заховані в печері під час повстання Бар-Кохби — збройного єврейського повстання проти Риму під час правління імператора Адріана між 132 і 136 роками нашої ери.

Знахідку зробили в ході багаторічної експедиції Відомства старожитностей Ізраїлю, яке обстежило печери в Юдейській пустелі, щоб випередити розкрадачів старожитностей. Всього було досліджено майже 80 кілометрів печер.